Hoe maak je een website digitaal toegankelijk

Als je een website ontwerpt en ontwikkelt of laat maken, is het van belang om ervoor te zorgen dat deze voor iedereen toegankelijk is. Met iedereen bedoel we dus ook mensen met een beperking. Digitale toegankelijkheid houdt in dat mensen met verschillende beperkingen, zoals visuele, auditieve of motorische beperkingen, de inhoud van jouw website kunnen begrijpen en gebruiken. In dit blogartikel zal ik je laten zien hoe je een website digitaal toegankelijk kan maken door te voldoen aan de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG).

Gebruik duidelijke structuur met h2 tussenkopjes

Een goede structuur is erg belangrijk voor digitale toegankelijkheid. Gebruik duidelijke tussenkopjes (h2, h3, enzovoorts.) om de inhoud van je website te organiseren en te verduidelijken. Deze tussenkopjes helpen niet alleen mensen met visuele beperkingen om de structuur van de pagina te begrijpen, maar ze maken het ook gemakkelijker voor iedereen om de inhoud te scannen en te vinden wat ze nodig hebben. Desnoods kan je ook met een table of content (inhoudsopgave) op de pagina werken. 

Maak gebruik van alt-tekst voor afbeeldingen

Afbeeldingen zijn een belangrijke factor als het gaat om webdesign, maar ze kunnen een uitdaging vormen voor mensen met een visuele beperking. Zorg ervoor dat je alt-tekst toevoegt aan alle afbeeldingen op je website.  Een allt-tekst is een beschrijvende tekst die wordt weergegeven als de afbeelding niet kan worden geladen. Dit stelt mensen met visuele beperkingen in staat om de inhoud van de afbeelding te begrijpen via een schermlezer.

Gebruik kleur op een doordachte manier

Kleur kan een sterk element zijn als het gaat om het ontwerp van de website. Let wel op: het mag niet de enige manier zijn om informatie over te brengen. Zorg ervoor dat je kleurcontrasten gebruikt die voldoen aan de WCAG-richtlijnen, zodat de tekst goed leesbaar is voor mensen met verminderd zicht. Ook moet de informatie die wordt weergegeven in kleur ook op een andere manier worden gecommuniceerd, bijvoorbeeld door middel van tekst of symbolen.

Maak formulieren en knoppen gemakkelijk te gebruiken

Formulieren en knoppen zijn belangrijke onderdelen van een website, maar ze kunnen lastig zijn voor mensen met motorische beperkingen. Maak de formulieren en knoppen groot genoeg zodat deze eenvoudig zijn aan te klikken of aan te raken. Zorg voor voldoende ruimte tussen interactieve elementen om onbedoelde acties te voorkomen. Het gebruik van duidelijke instructies en foutmeldingen helpt ook bij het begrijpen en het doen van de interacties.

Test je website op digitale toegankelijkheid

Het is belangrijk om regelmatig je website te testen op digitale toegankelijkheid. Er zijn verschillende tools beschikbaar die je kunnen helpen bij het vinden van problemen en het verbeteren van de digitale toegankelijkheid van je website. Daarnaast is het aan te raden om gebruikerstesten uit te voeren met mensen met verschillende beperkingen om te zien hoe zij je website ervaren en waar eventuele verbeteringen mogelijk zijn.

Door de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) te volgen en aandacht te besteden aan digitale toegankelijkheid, zorg je ervoor dat je website voor iedereen bruikbaar is. Een toegankelijke website verbetert niet alleen de gebruikerservaring voor mensen met beperkingen, maar het kan ook leiden tot een groter bereik van je doelgroep en een positieve reputatie voor je organisatie. Google hecht hier namelijk ook steeds meer waarde aan, dit zorgt dus ook voor een betere vindbaarheid in de zoekmachines. 

Het is tijd om digitale toegankelijkheid hoog op de agenda te zetten en ervoor te zorgen dat iedereen gelijke toegang heeft tot informatie en diensten op het web. Doe je best om een inclusieve online ervaring te creëren en maak van je website een plek waar iedereen welkom is.